Historik


AMTOFT HAVN


Amtoft lystbådehavn ligger et par sømil NØ for det dybe Feggesund, der kiler sig ind mellem Mors og Thy. Der er gode tilsejlingsforhold til den lille havn, som byder sejlerne velkommen med gode muligheder for proviantering, service og rekreation.

For tursejlere på vej Mors Rundt er Amtoft en oplagt havnemulighed. Lystbådelaugets klubhus står til gæsternes disposition med åbent sejlerlokale, hvor der også er køkken- og badefaciliteter og udendørs grillplads med bord- bænkearrangement og en fantastisk badestrand.

Skulle man blive indeblæst her eller blot trænge til en landliggerdag, så er Amtoft havn et godt udgangspunkt for udflugter på landsiden, hvor området er karakteriseret ved de store vådområder,Vejlerne, der udgør Nordeuropas største vildtfuglereservat for svømme- og vadefugle.

Der er bygget flere udsigtstårne i området, så den natur- og fugleinteresserede kan med fordel tage kikkerten med på turen.

I den hyggelige landsby Øsløs 4 km øst for Amtoft havn finder man i Skippergade nogle af de mest velbevarede bondeskipperhuse fra 1800-tallet, hvor "krejlerne" boede, når de ikke besejlede Limfjords-området som handelsmænd. Skiltet "Kåg Landing" viser ned til stranden.

Amtoft lystbådehavn ligger midt i solblinket fra Limfjordens store bredninger og strækker sine molearme ud mod sejlerne: "Velkommen nordenfjords".

Amtoft Lystbådelaug blev stiftet i 1978 med ca. 20 lokale sejlere, i 1981 blev havnen i sin nuværende form indviet og i dag er der omkring 90 sejlere i klubben. Havnen bliver løbende vedligeholdt og fremstår hyggelig med gode faciliteter og bliver derfor også besøgt af mange fremmede sejlere.

FISKERIHAVNEN


Staten anlagde havnen i 1899 i form af vestre læmole. Stedet var beregnet for skudefart med varer til og fra Købmandsgården i Amtoft. Molen blev delvis ødelagt under en kraftig storm i 1930, senere startede fiskeriet i fjorden i det små hvor sjægter og joller lå i læ ved den reparerede mole.
I 1954 overtager Øsløs, Vesløs, Arup Kommune sammen med Thisted Amt havnen og bygger tværmolen og en egentlig havn er skabt. Fiskeriet udviklede sig stærkt med fangst af ål, torsk, sild og fladfisk, i en årrække havde Amtoft egen fiskemelsfabrik.
Fiskerihavnen er stadig aktiv, dog i det små med en håndfuld hjemmehørende fartøjer plus en del joller, miljøet og atmosfæren som i et lille fiskerleje er stadigvæk tilstede, men stress findes ikke.


Herunder ses historiske billeder fra tiden med erhvervsfiskeri og den gamle fiskemelsfabrik, som i dag indgår i campingpladsens bygninger, efter flere ombygninger.

Forløb af havneudvidelse.